Wij maken gebruik van Google Analytics voor statistische doeleinden. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Dat nijntje gevoel

We maakten nijntje's nieuwste app. De leukste manier voor ouders en kinderen om samen de wondere wereld van nijntje te ontdekken. Speel mee!

In opdracht van HEMA Foundation en Mercis bedachten en realiseerden we 'kijk en lees mee met nijntje', een app die laat zien hoe leuk het is om samen met je kind in gesprek te gaan. We werkten eerder met HEMA Foundation aan een andere bescheiden app vol slimme ontwerp-oplossingen.

Het doel

De app helpt ouders voor wie voorlezen en met hun kinderen praten over wat ze zien niet zo vanzelfsprekend is. Zo kun je samen plezier hebben en bezig zijn met het nijntje-boek, zonder dat de app al je aandacht vraagt. Want samen lezen is belangrijker dan naar een app turen.

Less is (echt) more

We kregen veel vrijheid om onze ideeën uit te werken. Dat vinden we fijn. Toch hebben we ons bewust strikt aan de regels van het "nijntje-universum" gehouden. Zonder poespas en overbodige lagen, in dit geval is less écht more. Dat levert een heldere, eenvoudige app op met het echte nijntje-gevoel. We gebruikte de onveranderde illustraties van Dick Bruna, het eenvoudige kleurenpalet en interactie-elementen (die Dick Bruna nooit heeft ontworpen) die naadloos aansluiten. De opdrachtgevers waren positief verrast: in plaats van "los te gaan" op het ontwerp, maakten we iets bijzonders binnen de lijntjes.

Spelletjes om over te kletsen

We bedachten de onderdelen in de app, gaven alle thema's een plek en ontwierpen de verschillende spelletjes. De spelletjes bevorderen de speelse interactie tussen voorlezer en kind. Zo zijn er "praat-plaatjes", met vragen die je samen kunt beantwoorden. En een "wat hoort er niet bij?" spel. Kinderen associëren heel anders dan volwassenen, dus een mooi spel om samen over te kletsen.

Resultaat

De app is splinternieuw, maar voelt eigenlijk al vertrouwd voor de opdrachtgevers. Dat vinden wij een mooi compliment. We weten hoeveel werk er zit in het maken van iets dat aanvoelt alsof het "er altijd al was". Alle lastige keuzes, ontwerpvraagstukken, en technische uitdagingen waren de moeite waard als we trots een nieuwe generatie nijntje-fans zien genieten van haar avonturen. Je kunt de app downloaden in de App Store en de Google Play Store en alle info over het boekje vinden bij HEMA Foundation.

Meer weten?

Dean Janssen

Stuur Dean een mail of bel 030 2769102

Meer lezen?

Voor alle voorlezers en lettervrienden maakten we de app Ootje en een handige app met voorleestips voor BoekStart.