Wij maken gebruik van Google Analytics voor statistische doeleinden. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Knap toonaangevend

Je gitaar stemmen met een even simpele als slimme app. Speels ontwerp, supercomplexe algoritmes, loepzuiver geluid.

Een gitaar stemmen is een noodzakelijk kwaad. Maar met Karang wordt het minder een klusje, en vooral iets leuks. Zo brengen we de magie van een multi-string stemapparaat naar je telefoon!

Wereldprimeur

Karang is een multi-string stemapparaat in app-vorm. Best bijzonder, het is wereldwijd de eerste in z'n soort. Met Karang stem je niet elke snaar afzonderlijk, maar sla je gewoon alle snaren tegelijk aan. Slimme algoritmes in de app luisteren naar de frequenties, pikken patronen eruit, en jij ziet direct welke snaar (of snaren) niet zuiver gestemd zijn. Minder gedoe, meer speelplezier.

De samenwerking

We bedachten en maakten Karang samen met Chordify. Het concept bedachten we samen, de technische muziekanalyse komt van Chordify en de ontwerp- en ontwikkelskills komen van Hiro. We werkten al eerder met hen aan succesvolle apps en deelden zelfs een tijdje een kantoor. Daar zijn we uit gegroeid, maar de samenwerking is nog altijd mooi: zowel Chordify als Hiro legt de lat altijd hóóg.

De vrolijke noot

Om een écht goede app te maken moet je testen. En om Karang te perfectioneren moesten we gitaar spelen. We hebben eindeloos geplingeld, op ontelbaar veel gitaren. Ook op hele slechte, want het moet natuurlijk niet alleen werken met de dure Taylor van je oom. En na al die tijd te hebben geluisterd naar plinks, twoinks en ploengs tijdens het werk... beginnen we die vrolijke (en vaak valse) noot op kantoor nu stiekem te missen.

Innovatieve interface

We zochten naar een vernieuwende, slimme interface. We zijn geen fan van apps waarbij je eerst door vijf schermen uitleg moet, we geloven meer in "Show, don't tell". De interface van Karang bestaat, gewoon, uit zes snaren. Eén keer laten we zien wat er gebeurt als je die aanslaat, daarna mag je zelf aan de slag. De interface is zo simpel dat je niet eens in de gaten hebt dat hij er is!

Algoritmes

Voor de algoritmes werkten we intensief samen met Jonathan, Head of Research van Chordify. Daarbij kwamen we erachter dat niet elke iPhone hetzelfde geluid op dezelfde manier opneemt, en dat een oude gitaar heel anders klinkt dan een nieuwe. Maar niets zo ingewikkeld of we kunnen er wel een oplossing voor ontwikkelen: we hebben nog nooit zoveel bijzondere iOS-trucs moeten uithalen om alles te, eh, finetunen.

Resultaat

Met Karang is stemmen zo gepiept, en speel je sneller dan ooit je favoriete nummer. Daar zit elke gitarist uiteindelijk op te wachten, of je nou John Mayer bent of straks je eerste gitaarles op Youtube zoekt. Je vindt Karang in de App Store

Meer weten?

Dean Janssen

Stuur Dean een mail

Meer lezen?

Als je gitaar gestemd is, vind je snel de akkoorden van elk liedje met de app die we maakten voor Chordify.