Wij maken gebruik van Google Analytics voor statistische doeleinden. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Voor alle voorlezers

De app van het Ootje-voorleesboek. Voor meer voorleesplezier, betere taalvaardigheid, minder vierkante oogjes.

In het boek "Ootje en zijn lettervriendjes" beleeft de letter O allerlei avonturen, samen met zijn vriendjes de andere letters. Het boek is speciaal ontworpen om te worden voorgelezen aan jonge kinderen. Maar het leukste: er hoort een app bij het boek, om interactie tussen voorlezer en kind te stimuleren, en ze mee te nemen in de wereld van Ootje en zijn vriendjes!

Over de opdracht

HEMA Foundation zet slim ontwerp in voor een 'inclusieve samenleving'. Het vrolijke, leerzame cross-mediale voorleesboek van Ootje is daar een goed voorbeeld van. Het helpt ouders voor wie voorlezen, en met hun kinderen praten over wat ze zien, niet zo vanzelfsprekend is. HEMA Foundation vroeg ons om mee te denken over de app die bij het voorleesboek hoort.

Een bescheiden concept

In het concept dat we bedachten krijgt geluid een hoofdrol en is het scherm ondergeschikt. De app stelt zich bescheiden op; de geluiden en gesproken instructies zijn een aanvulling op het samen lezen en spelen en bieden de voorlezer een klein steuntje in de rug. Daar heb je zelfs geen scherm voor nodig. Zo blijft het boek altijd op de voorgrond, en kun je de telefoon of tablet wegleggen om lekker het boek in te duiken!

Toetsen en verbeteren

Gedurende de ontwerpfase hebben we in een buurtcentrum van Den Haag een conceptversie voorgelegd aan ouders uit de doelgroep. Zo konden we goed toetsen of de app aansluit bij verwachtingen van de doelgroep. We kwamen er achter dat we bepaalde onderdelen duidelijker wilden uitleggen en dat het belangrijk was op de app ook te optimaliseren voor oudere, langzamere telefoons en tablets. Samen met taalspecialisten van Humanitas en De Voorleesexpres hebben we de didactische aspecten van de app getest en verbeterd.

Drie spelletjes, één doel

We hebben, samen met taalspecialisten en didactische experts, drie onderdelen ontwikkeld om je mee te nemen in de wereld van Ootje en zijn lettervriendjes. Het doel is altijd hetzelfde; de app staat in dienst van het boekje, en het boekje staat in dienst van het doel: meer speelse interactie tussen ouder en kind. Tijdens het proces werd dat ons mantra.

De drie onderdelen van de app

Hoorspel, waarbij je de app kunt wegleggen. Je hoort achtergrondgeluiden bij de bladzijde uit het boek, en je kunt kiezen om er zelf voor te lezen of de app te laten voorlezen. Op die manier laten we onzekere ouders hun eigen voorleesskills verbeteren. Na afloop kan de app vragen stellen, die voorlezer en kind samen kunnen bespreken. Zoekspel, waarbij je samen op zoek gaat naar verschillen tussen het boekje en de app. Samen kijken, zoeken en luisteren of je het goed zag. Letterspel, de lettervriendjes van Ootje worden één voor één aan je voorgesteld. Een mooi opstapje voor voorlezers die nog even moeten inkomen. Onze favoriet is Emmie, op wieltjes.

Een berg materiaal

De app is ontwikkeld voor zowel telefoons als tablets, op iOS en Android. We hebben keihard gewerkt om de wereld van Ootje in korte tijd naar alle platforms te brengen, in een vrolijke app. We brachten een berg materiaal samen - illustraties, animaties, voice-overs en geluiden - en ontwikkelden de app in Unity, geschikt voor uiteenlopende apparaten en schermverhoudingen. We konden gelukkig bouwen op aardig wat ervaring.

Resultaat

Wij zijn trots op de "voorleesversterker" die we mochten realiseren: met slim ontwerp, knap geluid en technisch vernuft (en gewoon heel veel plezier) hebben we de wereld van Ootje dichterbij gebracht. En voorlezers vooruit geholpen. Je vindt de app in de App Store.

Meer weten?

Dean Janssen

Stuur Dean een mail

Meer lezen?

We maakten nog meer fijne voorleesapps: nijntje en BoekStart