Wij maken gebruik van Google Analytics voor statistische doeleinden. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

And the winner is... - Dutch Podcast Awards

Wij ontwierpen de website waarop jij dé beste podcasts van Nederland kunt vinden.

Opdrachtgever BNR - onafhankelijk initiatiefnemer van de Dutch Podcast Awards - zocht een designbureau voor het ontwerpen van een nieuwe website voor de Awards. Liefst een bureau met een voorliefde voor podcasts. Bij ons waren ze daarvoor aan het goede adres, want liefde voor podcasts, die voelen wij wel.

De opdracht

Wij ontwierpen op verzoek van BNR een toekomstbestendige site waarop gebruikers gemakkelijk alle informatie kunnen vinden over de Awards. De aanloop naar de uitreiking van de Awards bestaat elk jaar uit drie stappen en de website ziet er ook in elk van die stappen net even anders uit.

Op weg naar de Awards

De eerste stap is de nominatiefase. Daarin kan iedereen zijn of haar favoriete podcasts insturen om die mee te laten dingen naar een plek op de longlist waarop de organisatie een shortlist maakte met de meest aangedragen podcasts per categorie. Dat is het startschot voor stap 2: de stemfase. Iedere gebruiker mag in elke categorie één stem uitbrengen op de genomineerde podcasts. De stemmen van het publiek bepalen voor 70% de categoriewinnaars, de stemmen van de onafhankelijke vakjury voor 30%. De Beste Podcast van Nederland wordt door de vakjury bepaald. De laatste en belangrijkste stap is waar het uiteraard allemaal om te doen is: het uitreiken van de Awards aan alle winnaars. Door Corona dit jaar helaas geen grootse uitreiking zoals in voorgaande edities. Hopelijk kan de uitreiking in 2021 weer als vanouds!

De Podcast Awards look and feel

De belangrijkste eisen die aan het ontwerp gesteld werden waren gebruikersgemak en focus op mobiel. We ontwierpen en interface die het mogelijk maakte om op je mobiel snel en makkelijk op je favoriete podcast te stemmen zonder onnodig veel scrollen en swipen. Voor de gebruiker moest de hele ervaring van A tot Z de Dutch Podcast Awards sfeer ademen, dus ook de controle- en bevestigingsmails die bij het stemmen een rol spelen, namen we mee in het maken van het ontwerp. Om de website verder naadloos aan te laten sluiten bij de promotiecampagne rond de Awards maakten we gebruik van een aantal elementen uit de door BNR geleverde huisstijl.

Dé plek voor de beste podcasts

Een grote wens van de organisatie van de Dutch Podcast Awards was tot slot om van de collectie podcasts van Award-winnaars een mooi startpunt te maken voor de beginnende podcastluisteraar. Zodat je nooit ver hoeft te zoeken als je zin hebt om een podcast te luisteren, maar niet precies weet waar je moet beginnen in het groeiende aantal podcasts. Hier ontwierpen wij een speciale pagina voor. Wij dromen nu van een plekje hierop voor onze eigen podcast...

Want geïnspireerd door ons werk voor de Dutch Podcast Awards besloten we zelf de sprong te wagen en onze voorliefde voor podcasts om te zetten in een heuse eigen podcast. In Plaatjesmakers spreken onze eigen 'plaatjesmakers', designers Dean en Michiel, elke aflevering met een externe gast over allerlei ins en outs van het designvak. Nieuwsgierig geworden? Plaatjesmakers is te beluisteren via jouw favoriete podcastspeler.

Meer weten?

Mariët Hoeksma

Stuur Mariet een mail

Meer lezen?

Zin om wat te kijken in plaats van luisteren? Wij zorgen ervoor dat je via NPO Start kan blijven streamen.