Wij maken gebruik van Google Analytics voor statistische doeleinden. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Altijd en overal je series kijken

Ontwerp en ontwikkeling van de videoplatforms van NPO. Zodat jij nooit meer Heel Holland Bakt mist.

We kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat er ooit een tijd was dat je je favoriete programma niet gewoon online kon terugkijken. Films en series kijken wanneer jij wil is nu vanzelfsprekend, maar was ooit een flinke uitdaging. Echt iets voor Hiro.

Tussen 2008 en 2011 werkten we in dienst van de NPO en hebben we bijgedragen aan een aantal grote vernieuwingen, zoals de ontwikkeling van Uitzending Gemist en het ontsluiten van alle content op de - toen net opkomende - mobiele platforms. Vanaf 2012 werkten we als Hiro verder aan verschillende projecten.

De opdracht

We verzorgden vanaf 2012 de vormgeving van NPO.nl, de vervangende portal voor Uitzending Gemist. Ook zijn we verantwoordelijk voor het design van NPO Plus, de betaalde video-on-demand-dienst van de NPO. Daarna volgde een redesign van de apps voor iOS en Android, waarmee we ze moderner en gebruiksvriendelijker maakten.

Gemiddeld kijken 2,3 miljoen mensen per maand online via de NPO naar hun favoriete programma, van Heel Holland Bakt tot De Hokjesman. Dan moet de site gewoon werken, voor iedereen, op ieder apparaat.

Best practices

Om elke bezoeker een optimale ervaring te kunnen bieden testen we uitvoerig, werken we volgens best practices en denken we vanuit de eindgebruiker. Als ontwerpers en developers zoeken we steeds naar manieren om het proces van video’s opzoeken en terugkijken nog een stapje sneller en slimmer te maken.

Achter de schermen

We hebben niet alleen ontwerp en interactiedesign gedaan, maar ook een aantal back-end systemen ontwikkeld. Die zijn niet direct zichtbaar, maar wél heel belangrijk. Zo hebben we interfaces gebouwd die de mobiele apps van content voorzien en een video-transcoder; ingewikkeld woord voor software die videofiles omzet naar verschillende formaten, zodat ze online kunnen worden gestreamd naar alle kijkers van Uitzending Gemist en NPO.nl.

Usability tests

Voor de site van Uitzending Gemist hebben we verschillende usability tests gedaan. Daarvoor werkten we samen met experts die onze ontwerpen en prototypes testten met een groep eindgebruikers. Het resultaat was geen stapel rapporten maar een aantal praktische ideeën die we direct konden toepassen in de implementatie van het eindproduct.

Open source

Voor dit project ontwikkelden we videotranscoding-software met een unieke feature: hij maakt iets ingewikkelds, zoals video-streaming naar alle verschillende platformen en standaarden, heel erg eenvoudig. Hij heet Codem. We delen onze oplossing graag met iedereen. Daarom is Codem open source. De software wordt wereldwijd gebruikt door publishers en streaming aanbieders.

Inmiddels weten we best veel over video-codecs, maar ook over hoe een redactie om zou moeten gaan met online content, en hoe eindgebruikers content willen consumeren. Die kennis gebruiken we iedere dag, voor nieuwe uitdagingen bij de NPO en onze andere opdrachtgevers.

Trots

We zijn trots op al ons werk. Maar eerlijk is eerlijk: het is éxtra leuk als je genomineerd wordt voor een prijs. En als je ‘m dan ook nog wint, af en toe, is dat helemaal top. De door ons ontworpen en ontwikkelde apps voor Uitzending Gemist en NPO.nl zijn genomineerd voor de volgende prijzen:

  • Website van het jaar 2008, 2009, 2010, 2011 (gewonnen)
  • Website van het jaar 2012, 2013 (nominatie)
  • One More Thing Award 2010, 2011 (nominatie)
  • Top 25 All-Time Free iPhone Apps (#7, Apple)
  • Top 25 All-Time Free iPad Apps (#10, Apple)

Nooit meer terugspoelen

Gelukkig is programma’s terugkijken in 2017 heel normaal. Wij zouden in ieder geval niet terug willen naar gehannes met videobanden en dvr’s. Daarvoor hebben we wel wat redactie-systemen, transcoders, streaming servers, mobiele apps en web-applicaties moeten ontwerpen en ontwikkelen, maar dat was het - wat ons betreft - allemaal waard.

Meer weten?

Dean Janssen

Stuur Dean een mail

Meer lezen?

Wat doen we als we niet bezig zijn met online video-platforms en slimme zoekmachines? Dan bouwen we apps voor bezoekers van Lowlands, of apps waarmee je de akkoorden van ieder liedje in je muziekbibliotheek opzoekt.