Wij maken gebruik van Google Analytics voor statistische doeleinden. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Een app om het taboe te doorbreken

Ontwerp van Ik Zie Je, een app die depressie bij jongeren bespreekbaar maakt.

Hoe maak je depressie onder jongeren bespreekbaar met een mobiele app? Samen met IJsfontein gingen we de uitdaging aan.

Initiatiefnemer Mental Health Foundation wilde een moderne app die jongeren aanspreekt en gesprekken op gang brengt. Wij bedachten een concept en verzorgden de vormgeving van de iOS- en Android-app.

Ik Zie Je; een app die niet belerend is, maar je haast ongemerkt kennis en sociale vaardigheden meegeeft.

Concept

Toen we begonnen was er nog vrijwel niets. Samen met IJsfontein, de hoofdaannemer van de app, hebben we het concept van Ik Zie Je bedacht. Een app die niet belerend is, maar je haast ongemerkt kennis en sociale vaardigheden meegeeft. We laten scholieren samen of in hun eentje een quiz spelen en slaan zo een brug tussen de klas en en thuis. Dat idee hebben we uitgewerkt in een fris interactie-ontwerp en visueel ontwerp.

Serious game

Met de app spelen jongeren in duo’s een quiz met meerkeuzevragen, elke speler aan één kant van het scherm. De vragen gaan over wat je het beste kunt doen kunt als je merkt dat een vriend, een familielid of een klasgenoot somber is. Er is een ‘winnaar’, maar veel belangrijker is dat jongeren praten over hun keuzes. Het concept is simpel en doeltreffend: samen een quizje spelen voelt veel leuker dan iets uitgelegd krijgen.

De soloquiz kunnen scholieren later alleen spelen, wanneer ze misschien wat makkelijker eerlijk durven te zijn omdat er niemand meekijkt. Op dat moment is er ook meer ruimte voor tips.

Team-effort

Ik Zie Je is een team-effort. Wij werden aangehaakt door de hoofdaannemer, IJsfontein, die de app ontwikkelde. De vragen zijn aangeleverd door De Jonge Psychiater. Gezamenlijk hebben we de app in extreem korte tijd gerealiseerd: er zat niet meer dan een maand tussen het bedenken van het concept en lancering! Daarbij heeft het zeker geholpen dat de opdrachtgever ons alle ruimte liet om te doen waar we goed in zijn: apps realiseren.

Resultaat

We konden onze ervaring met het ontwerpen voor iOS en Android goed gebruiken in dit project. De specifieke Android- en iOS-richtlijnen kunnen we inmiddels wel dromen, maar we weten ook wanneer we ze los moeten laten. We hebben met Ik Zie Je een app ontworpen die van nu is, eigenzinnig genoeg om jongeren aan te spreken, maar serieus genoeg voor de aard van de content. Omdat we alle ruimte kregen van onze opdrachtgever hebben we de app in recordtempo kunnen lanceren.

Bekijk de app in de App Store of op Google Play.

Meer weten?

Dean Janssen

Stuur Dean een mail

Meer lezen?

We hebben een groot netwerk en werken vaker in multi-disciplinaire teams. Ben je benieuwd wat we allemaal hebben gedaan? Check dan ook de Schooltv app, de Chordify app en Nedap at Lowlands.